Lange laadkabel, hoe lang kan een laadkabel maximaal zijn?

Laadkabel x aantal metersIk heb een lange laadkabel nodig voor mijn auto, hoe lang mag een laadkabel eigenlijk maximaal zijn? Deze vraag krijgen we de laatste tijd steeds vaker. En daarom hierbij antwoord en uitleg.

Laadstation en auto staan ver uit elkaar
Het komt veel voor, iemand heeft een elektrische auto, maar de auto kan niet (altijd) dicht bij het laadpunt geparkeerd worden. Wat kunt u dan doen? U kunt dan kiezen voor een extra lange laadkabel. Dat kan echter niet ongelimiteerd. Aan de lengte van een laadkabel is een maximum lengte verboden waarbij de kabel minder goed zal werken als dit maximum wordt overschreden. Dat maximum is voor een hoge kwaliteit laadkabel 20 meter.

15 meter maximaal
De maximum aangeraden kabellengte is dus 15 meter. Boven die 15 meter wordt door fabrikanten afgeraden omdat de kabel anders te veel spanningsverlies zal krijgen en dan zal de kabel niet meer goed zijn werk doen.

Hoog gewicht van een lange laadkabel
Een belangrijk advies bij een lange laadkabel is het volgende: een lange laadkabel is een enorm gewicht om mee te nemen. Laadt u de kabel altijd thuis dan kunt u makkelijker overwegen een extra lange kabel te kiezen dan dat u deze kabel steeds mee moet nemen in uw auto. Dit laatste is bij een kabel tussen de 15 en 20 meter echt een punt van overweging. De kabel neemt niet alleen een behoorlijke hoeveelheid ruimte in in uw achterbak, hij weegt ook nog eens behoorlijk. Het gewicht hangt natuurlijk af van het soort kabel. Een 3 fasige laadkabel weegt beduidend meer dan een 1 fasige laadkabel en een 32A laadkabel weegt weer meer dan een 16A laadkabel.

Afwegingen
Weeg dus steeds voor uzelf de volgende zaken af: waarvoor en wanneer vooral gaat u de kabel gebruiken? Is daarbij een groot en zwaar pakket aan kabels een belemmering? Een overweging is mogelijk ook 2 kabels. Een voor thuis (die hele zware) en een voor onderweg (een kabel van 4 tot 6 meter waarmee u altijd praktisch kunt parkeren ten opzichte van het laadpunt en waarbij u het voordeel heeft van een klein en licht pakket aan kabel in uw auto). Een tweede overweging bij dit laatste punt is ook de vakantie. Als u op vakante gaat met de auto en u moet een enorme hoeveelheid kabels meenemen dan kan dat een extra belemmering betekenen. Als u dan toch voor een extra lange laadkabel kiest, kies dan een kabel die past bij het laadvermogen van uw auto en het laadpunt waarvoor u die nodig heeft. Kies niet een te grote laadkabel qua laadvermogen. Als uw auto of het laadpunt die grote laadvermogen toch niet aankunnen, kies dan een dunnere (lees lichtere) laadkabel. Dit laatste kan ook vele kilo’s aan gewicht schelen.

Advies nodig?
Heeft u na het lezen van dit artikel advies nodig of twijfelt u over de toepassing in uw situatie? Bel (0251-748742) of mail ons dan. Wij staan u graag te woord.