Wat kost het rijden met een elektrische auto?

In dit artikel geven we u inzicht in de variabele kosten van het rijden op elektriciteit met uw elektrische auto (ook wel ev genoemd) of plug-in hybride auto. We rekenen in dit artikel met alleen de kosten voor de elektrisch gereden kilometers. Als u een plug-in hybride auto heeft dan zult u naast uw elektrische kilometers ook kilometers rijden op benzine of diesel. Die gereden kilometers op benzine en diesel zijn duurder dan het rijden op elektriciteit en worden dus niet meegenomen bij onderstaande berekeningen.

Let op: De kosten voor het rijden met een hybride auto liggen hoger dan bij het rijden met een plug-in hybride auto (dus een auto die u op kunt laden via een laadstation en laadkabel). Het opladen van een accu met een benzine of dieselmotor is minder efficient en kost meer dan de kWh prijs bij het laden met een plug-in hybride auto.

Een elektrische auto rijdt ongeveer 5 kilometer op 1 kWh aan elektriciteit. Dus dat is ongeveer 20 kWh verbruik per 100 gereden kilometers. Let op: in de winter is dit beduidend hoger. Bij een koude accu gaat het verbruik substantieel omhoog. De accu’s in een Tesla worden continu op een bepaalde minimum temperatuur gehouden. Dat zorgt wel voor een grotere range, maar het kost ook energie om die accu’s op te warmen. Het gemiddeld verbruik zal in de winter zo’n 30% hoger liggen waardoor u met dezelfde auto nog maar een kleine 4 kilometer op 1 kWh aan elektriciteit.

Wat kost een kWh?
De kosten voor een kWh verschillen per oplaadpunt. Laadt u thuis dan kost de stroom u ongeveer € 0,19 per kWh. Laadt u op een openbaar laadpunt dan kost een kWh aan stroom ongeveer € 0,35. Heeft u een Tesla dan kunt u veelal gratis laden bij Tesla superchargers. Een gemiddelde kWh prijs is dus een beetje een schatting en per persoon of situatie verschillend. In dit artikel gaan we uit van een gemiddelde kWh prijs van € 0,22 per kWh.

Wat kost het rijden met een elektrische auto dan per kilometer?
In de zomer rijdt u voor 22 cent dus 5 kilometers met uw elektrische auto. Dat komt neer op € 0,044 (€ 0,22 / 5), dus 4,4 cent per kilometer ongeveer.

In de winter is dit dus een stuk duurder. U rijdt dan voor diezelfde 22 cent dus slechts 4 kilometer en dat komt neer op € 0,055 (€ 0,22 / 4), dus 5,5 cent per kilometer ongeveer.

Uw rijgedrag is zeer bepalend voor het verbruik en de kosten
Net als bij een conventionele auto is uw rijgedrag zeer bepalend voor het verbruik en de kosten. Als u met uw elektrische auto hard optrekt en op de snelweg sneller gaat rijden dan 100 of 120 km/uur dan schiet het verbruik enorm omhoog. Het verbruik zal dan zomaar uitkomen op het dubbele van wat we hierboven berekend hebben.

Niet alleen maar stroomkosten
Met uw ev heeft u niet alleen maar de kosten voor stroom. U moet er ook voor zorgen dat die stroom in uw accu terecht komt. En dat daarvoor heeft u een laadkabel nodig. Als u thuis gemakkelijk en snel wilt kunnen laden dan heeft u ook een laadstation of mobiele thuislader nodig. Een gemiddeld laadstation kost zo tussen de 500 en de 700 euro. Een gemiddelde laadkabel voor openbare laadpunten kost u zo'n 200 tot 250 euro en een mobiele thuislader kost u al snel zo'n 450 tot 550 euro. Dit zijn extra kosten waarmee u zeker rekening moet houden als u de kosten wilt berekenen voor het rijden met een elektrische auto.

Praktisch in gebruik?
Bij de keus tussen een ev of een conventionele auto spelen de kosten natuurlijk een grote rol. Met een elektrische auto kunt u zeker goedkoper rijden (qua kilometer kostprijs) dan met een vergelijkbare benzine- of dieselauto. U dienst hierbij wel goed de afweging te maken of een elektrische auto voor u wel zo praktisch en inzetbaar is. Het laden van een elektrische auto is dan misschien niet zo duur, het duurt wel lang. Laadtijden thuis (laden met 1 of 3 x 16A gemiddeld) lopen vaak al op tot zo'n 4 tot 6 uur. Laadt u de auto 's-nachts dan is dat geen probleem natuurlijk. Maar moet u tussentijds wel eens laden dan wordt dit een heel ander verhaal. Tussentijds laden bij een snellaadstation is natuurlijk wel een optie, maar ook dat duurt dan vaak toch wel tussen de 30 minuten en een uur. Houdt hier rekening mee bij uw keuze. Lees hier meer over het opladen van uw ev.

Conclusie kosten per kilometer voor uw ev
Met uw elektrische auto rijdt u uw kilometers voor zo'n 4,4 cent per kilometer in de zomer en voor zo'n 5,5 cent in de winter. Naast de kosten voor de stroom per kilometer heeft u met uw ev een aantal andere kosten waarmee u zeker rekening moet houden. 


Disclaimer

Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is Laadkabeldiscounter.nl niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan Laadkabeldiscounter.nl, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.