Hoe kiest u de juiste Laadkabel?

  • Geplaatst op
Hoe kiest u de juiste Laadkabel?

Hoe kiest u de juiste Laadkabel voor uw elektrische auto of Plug-in hybride auto? Daar geeft dit artikel antwoord op.

Welk type laadkabel heeft u nodig?
Om uw elektrische auto te kunnen aansluiten op een openbaar laadpunt heeft u een zogenaamde Type 2 laadkabel nodig. Type 2 staat in dit geval voor het type aansluiting aan de zijde van het laadpunt. Aan de zijde van de auto bestaan er 2 typen aansluitingen. Dit zijn de Type 1 aansluiting en de Type 2 (ook wel Mennekes genoemd). Alle elektrische auto’s met een Type 2 aansluiting aan autozijde kunnen gebruik maken van de 16A variant laadkabel. Een beperkt aantal elektrische auto’s is uitgerust met een zwaardere lader in de auto of een duolader die het laadvermogen van 32A aankan. Voor die auto’s is de Type 2 laadkabel voor 32A zeer geschikt. Daarmee kan sneller geladen worden dan met de 16A variant. Bepaal dus eerst welk type aansluiting uw auto vereist en vraag even na (als u het niet zeker weet) bij uw dealer of u kunt laden met 16A of 32A.

Hoe weet ik welk type laadkabel ik nodig heb?
Om erachter te komen welk type laadkabel nodig is voor uw auto kunt u kijken in het instructieboekje van uw auto. U kunt ook kijken naar de aansluiting voor de kabel in uw auto. Als deze aansluiting 5 pins heeft dan is het een type 1 aansluiting en als de aansluiting 7 pins heeft dan is het een type 2. Hieronder tonen we deze aansluitingen ook nog even in een plaatje.

Aansluiting type 1 Aansluiting type 2

Wat is de juiste lengte voor uw situatie?
De juiste lengte kiezen is belangrijk. Dat behoedt u voor een hoop irritatie tijdens het verdere gebruik van de kabel.
Gebruikt u de laadkabel vooral thuis of op plaatsen waarvan u weet dat u makkelijk dichtbij het laadpunt kunt komen dan kiest u voor de 4 of de 6 meter kabel. De 6 meter oplaadkabel geeft u wat meer speelruimte bij parkeren en geeft u ook de mogelijkheid om makkelijk bij een laadpunt te komen als dat wat verder weg staat.
Komt u vaak op verschillende plekken en weet u niet goed wat u daar aan zult treffen, kies dan voor wat meer lengte om zo altijd bij het laadpunt te kunnen komen met de laadkabel. 6, 8 of zelfs 10 meter is dan de juiste keuze.

Hoe kiest u het snelste de juiste kabel op Laadkabeldiscounter.nl?
Als u weet dat u een type 1 oplaadkabel nodig heeft dan klikt u in het menu op Laadkabel type 1 16A.
Als u weet dat u een type 2 oplaadkabel nodig heeft en u kunt laden met 32A dan kiest u in het menu voor Laadkabel type 2 32A.
En als u weet dat u een type 2 oplaadkabel nodig heeft en u kunt laden met maximaal 16A dan kiest u in het menu voor Laadkabel type 2 16A.

Als u dit heeft gedaan dan krijgt u een overzicht van onze kabels binnen uw basiskeuze. En nu kunt u gemakkelijk in het filter kiezen voor de gewenste lengte en u heeft de juiste kabel voor uw auto. In de productomschrijvingen ziet u overigens ook al sne om welke kabellengte het gaat.