Welke soorten laadkabels voor de auto zijn er?

Deze soorten kabels zijn er voor het laden van de elektrische auto. U leest hier uitleg over laadkabels Type 1 en Type 2, extra lange laadkabels en laders voor 16A en 32A.

LAADKABEL / LAADPAAL KOPEN? > NAAR DE SHOP

Aansluiting type 1 Aansluiting type 2


Lader voor Type 1 of Type 2
Deze afbeeldingen tonen het verschil tussen Type 1 en Type 2. Dit heeft betrekking op de aansluiting aan de zijde van de auto. Een elektrische of hybride auto heeft in de regel één van deze twee soorten. Bekijk welk type aansluiting uw auto heeft, zodat u hierop een eerste selectie kunt maken bij het kopen van een laadkabel. Zie daarvoor het instructieboekje van uw auto of nog sneller: kijk even naar de aansluiting voor de kabel in uw auto. Heeft deze 5 pinnen? Dan betreft het een aansluiting Type 1 (linker afbeelding). Heeft deze 7 pinnen? Dan betreft het een aansluiting Type 2 (rechter afbeelding).

Meer weten over Kabel Type 1?

Meer weten over Kabel Type 2?

Lader voor 16A of 32A
Het is altijd mogelijk om gebruik te maken van een 16A laadkabel, alleen maakt u bij een maximale laadcapaciteit van 32A hiermee niet gebruik van het potentieel aan laadsnelheid. Een 32A laadkabel is geschikt voor een relatief klein aantal auto's dat intern is uitgerust met een zwaardere lader of een duolader die het laadvermogen van 32 ampère aankan. Het voordeel van een 32A lader ten opzichte van een 16A lader is dat de auto hiermee flink sneller kan worden geladen. Heeft u echter überhaupt aan één nacht laden voldoende en is deze tijd ook altijd wel beschikbaar? Dan kan ook laden op lagere snelheid volstaan. Weet u niet zeker of u kunt laden met 16 en/of 32A? Bekijk de handleiding of vraag het uw dealer.

Meer uitleg over Type 2
Om uw elektrische auto te kunnen aansluiten op een openbaar laadpunt heeft u een zogenaamde Type 2 laadkabel nodig. Type 2 staat in dit geval voor het type aansluiting aan de zijde van het laadpunt. Heeft u een auto Type 2? Dan heeft u dus aan beide zijden dit type stekker nodig: u komt dan uit op een laadkabel van Type 2 naar Type 2, los nog even van het aantal ampère (16 of 32).

Uitleg en laadkabels 16 ampère Type 1

Uitleg en laadkabels 32 ampère Type 1

Uitleg en laadkabels 16 ampère Type 2

Uitleg en laadkabels 32 ampère Type 2

Welke lengte van de laadkabel kiezen?
Wat betreft de te kiezen lengte van de laadkabel zijn er flexibele mogelijkheden. Maak wel even een bewuste keuze, want een laadkabel is best een uitgave, en zo beleeft u er in de dagelijkse praktijk optimaal plezier en gemak van. Maar waarop te letten als het gaat om de lengte?

4, 6, 8, 10 meter of langer?
Gebruikt u de kabel voor thuis of op andere plekken waar u er zeker van bent dat de afstand tussen auto en laadpunt altijd goed te overbruggen is? Kies dan voor een laadkabel van 4 of 6 meter. Laatstgenoemde kabel biedt daarbij net iets meer speelruimte bij het parkeren. Komt u vaak op onbekende (openbare) laadpunten waar de exacte parkeersituatie ten opzichte van het laadstation niet altijd vaststaat? Kies dan een wat langere laadkabel. Denk daarbij aan bijvoorbeeld 6 meter, 8 meter of zelfs 10 meter.

Meer lezen over de beste lengte van een laadkabel en/of een keuze maken? Zie hier.

LAADKABEL / LAADPAAL KOPEN? > NAAR DE SHOP

> Drie stappen

1) Weet het type aansluiting aan autozijde

2) Heeft u een auto Type 2? Bepaal dan zeker eerst even of u kunt laden met een zwaardere kabel. Dit is afhankelijk van het vermogen van de omvormer of lader in de auto

3) Bepaal de benodigde lengte van de laadkabel

Goedkope laders voor EV
Op Laadkabeldiscounter.nl vindt u goedkope laadkabels, zowel voor het laden via een laadstation (openbaar dan wel thuis indien het een outlet laadbox betreft) als voor het opladen via het reguliere stopcontact. Kijk voor deze laatste categorie in het menu bij Mobiele thuisladers.

Tip: heeft u een speciale laadkabel nodig of bijvoorbeeld een kabelverloopstuk of andere dergelijke accessoire? Een laadkabel Type 3 voor in het buitenland? Of een extra lange XXXL laadkabel? Geef ons uw wens door en wij informeren u zeer spoedig over de mogelijkheden.

 

Welke soorten laadkabels voor de auto zijn er?